Sumatec Resources Bhd telah mencadangkan untuk membeli syarikat minyak dan gas (O & G) Markmore Energy (Labuan) Ltd (MELL) dengan harga AS $370 juta (RM1.55 bilion) untuk meningkatkan pendapatannya daripada pengeluaran minyak.

Sempena dengan pengambilalihan yang dicadangkan, Sumatec juga merancang untuk melaksanakan beberapa latihan korporat termasuk pembinaan semula lembaran imbangan, pengumpulan dana ekuiti dan penyelesaian hutang untuk menangani semua isu kewangan yang sedang dihadapinya.

Sumatec mengumumkan dalam pemfailan dengan Bursa Malaysia bahawa ia telah menandatangani perjanjian dengan Markmore Sdn Bhd untuk cadangan pengambilalihan 100% kepentingan dalam MELL.

MELL memegang seluruh kepentingan partisipasi dalam CaspiOilGas LLP (COG), yang pada gilirannya adalah pemilik konsesi dan operator lapangan Rakushechnoye O&G yang terletak di Kazakhstan.

99.99% saham Marmore adalah dikuasai oleh Tan Sri Halim Saad iaitu pemegang saham terbesar Sumatec.

Pada masa ini, di bawah perjanjian pelaburan bersama Sumatec yang ditandatangani dengan MELL dan COG pada bulan Mac 2012, Sumatec hanya berhak mendapat 50% daripada keuntungan dari minyak yang dihasilkan di medan Rakushechnoye.

“Pengambilalihan yang dicadangkan dijangka membolehkan Sumatec memilik sepenuhnya rizab O&G di medan Rakushechnoye O&G,” kata syarikat itu.

“Pengambilalihan yang dicadangkan ini juga diharapkan dapat meningkatkan keberkesanan dan efisiensi operasi di lapangan, karena Sumatec dapat mengendalikan dan menyatukan operasi COG dan bukan memiliki anak perusahaannya, LLP Minyak dan Gas Sumatec, mengurus operasinya bidang.

“Ini akan menghapuskan penduaan dalam fungsi sumber manusia, kemudahan pejabat dan konflik kepentingan yang berpotensi, serta memperkemaskan garis pelaporan dan penyelarasan aktiviti kerja, yang dijangka menghasilkan kecekapan operasi dan penjimatan kos,” katanya.

Di samping itu, Sumatec berkata profilnya akan dipertingkatkan melalui cadangan pengambilalihan, yang boleh memberikan syarikat yang lebih fleksibel ke atas pengumpulan dana masa depan dan mengukuhkan kedudukan kewangan dan aliran tunainya.

“Pengambilalihan yang dicadangkan itu juga merupakan langkah meningkatkan rizab hidrokarbon untuk Sumatec untuk menahan penurunan pengeluaran semulajadi pengeluaran hidrokarbon, dengan demikian memastikan pertumbuhan berterusan Sumatec,” katanya.

Untuk membina semula kunci kira-kira, Sumatec telah mencadangkan untuk menghapuskan kerugian terkumpulnya melalui pengurangan modal, yang setelah selesai, akan diikuti dengan penyatuan saham setiap empat saham sedia ada menjadi satu saham.

Secara berasingan, Sumatec juga mencadangkan satu terbitan hak untuk menaikkan sekurang-kurangnya RM1.5 juta berdasarkan 15 saham baru bagi setiap dua saham sedia ada yang dipegang selepas cadangan penyatuan saham.

Sebagai pemanis, lembaga akan berjanji untuk menawarkan enam waran percuma dan dua saham percuma untuk setiap 15 saham hak langganan.

Untuk menyelesaikan semua hutang utama dan obligasi sekitar AS $103 juta, Sumatec telah mencadangkan untuk mengeluarkan kira-kira 1.5 juta saham keutamaan boleh tukar boleh tebus untuk menaikkan sehingga US $72 juta dan menggunakan deposit AS $30 juta yang belum dibayar balik yang dibayar untuk pengambilalihan Borneo Oil.

Rujukan:

  1. The Star Online. Sumatec to acquire Markmore for RM1.55bil. 27 Oct 2017. https://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/10/27/sumatec-to-acquire-markmore-for-rm155bil/
  2. The Sun Daily. Sumatec Resources a step closer to full control of oil & gas field in Kazakhstan. 26 Oct 2017. http://www.thesundaily.my/news/2017/10/26/sumatec-resources-step-closer-full-control-oil-gas-field-kazakhstan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here